Tatjana Kreštan

O autorici

Likovno stvaralaštvo

Životopis

Tatjana Kreštan rođena je u Garešnici 1971. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Slikarstvom se bavi od djetinjstva, a ozbiljnije od srednjoškolskih dana. Samostalno izlaže od 1990. i otad je ostvarila 30-ak samostalnih izložaba diljem Hrvatske te velik broj skupnih nastupa. Izlagala je u Zagrebu, Splitu, Virovitici, Garešnici, Bjelovaru, Kutini, Požegi, Sisku, Đurđevcu, Dugom Selu, Karlovcu, Varaždinu i drugim gradovima. Sudjeluje u radu humanitarnih likovnih kolonija u državi i inozemstvu. Zapaženiji ciklusi koje je ostvarila: Buđenje (2001.), Putokazi (2004.), Kolaži sjećanja (2008.) i Cvjetne slagalice (2016.)

KONTAKT: Tatjana Kreštan, prof.

A. Kačića Miošiča 22A, 43000 Bjelovar

tel. 091 548 89 00

e-mail: tatjana71@yahoo.com


Recentno stvaralaštvo - ciklus Cvjetne slagalice

Ciklus Cvjetne slagalice predstavljen je u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu (2016.), Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu (2017.) te Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (2018.)

https://likumzg.wordpress.com/tatjana-krestan/

Zdravko Šabarić o ciklusu Cvjetne slagalice

..."Motivi cvijeća, a potom krajolika, osnovna su preokupacija njenog slikarskog interesa, pri čemu je tonska i koloristička gradacija osnovna vrijednost i konstanta...

Znamo da je boja fizikalna osobina svjetlosti koja utječe na raspoloženje čovjeka pa čak i drugih živih bića. Psihološki utjecaj boje umjetničkog djela dvosmjeran je i dvojak. S jedne strane odraz je psihičkog stanja i karaktera autora, a s druge strane refleksija primatelja. Psiholozi bi lako protumačili karakter osoba u toj komunikaciji pa tako i naše autorice. Kolorizam je ovdje prije svega u ulozi ugođaja i dobrih vibracija koje ona na ovaj način disperzira i mora se reći da u tome uspijeva. Jednostavno, čovjek se osjeća ugodno okružen Tatjaninim slikama.

U današnje vrijeme, u anarhiji vrijednosnih sustava, pomanjkanja mnogih vrijednosti, pa tako i estetskih, Tatjanino slikarstvo djeluje terapeutski. Tjeskoba slabi, a radost života postaje snažnija."

Galerija fotografija

Podijeli ovu stranicu

VRH